Simptome diabet zaharat, cauze, regim alimentar, tratament
Pentru a incepe un tratament cat mai rapid posibil, este important sa fii atent la cele mai mici semne si simptome de diabet. Aceasta boala poate fi tinuta sub control insa, netratata, poate cauza grave probleme de sanatate. Afla care sunt principalele simptome de diabet si cand trebuie sa te adresezi medicului!
Cauzele diabetului zaharat
Daca ai diabet zaharat, inseamna ca ai un nivel prea mare de zahar in sange (glicemia). Glicemia este controlata de un hormon (insulina), care este produs de pancreas. Atunci cand alimentele sunt digerate si intra in fluxul sanguin, rolul insulinei este sa transporte glucoza din sange in celulele corpului pentru a fi descompusa si transformata in energie.
La persoanele cu diabet zaharat, organismul nu poate descompune glucoza in energie din 2 motive:
- Fie pancreasul nu produce suficienta insulina
- Fie organismul nu reactioneaza corect la hormonul produs de pancreas
In fiecare din aceste doua situatii, nivelul glicemiei creste, ceea ce determina aparitia unor probleme grave de sanatate, precum: cresterea tensiunii arteriale, pierderea vederii, leziuni ale nervilor, accident vascular cerebral, boli de rinichi sau de inima.
S-a observat ca, in diabetul zaharat de tip 1, sistemul imunitar ataca si distruge propriile celule producatoare de insulina din pancreas. Nu se cunosc exact cauzele pentru care se intampla acest lucru. Totusi, oamenii de stiinta sunt de parere ca exista o combinatie de factori de risc, genetici si de mediu (infectii virale, leziuni ale pancreasului, prezenta autoanticorpilor).
In cazul prediabetului si diabetului zaharat de tip 2, principalii factori de risc care favorizeaza aparitia bolii sunt:
- Obezitatea si sedentarismul
- Varsta (apare mai frecvent la adultii peste 40 de ani)
- Mostenirea genetica
- Hipertensiunea arteriala sau diverse boli de inima
Diabetul gestational se poate dezvolta datorita schimbarilor hormonale din timpul sarcinii si predispozitiei genetice a gravidei. In timpul sarcinii, placenta produce hormoni, unii dintre ei provocand rezistenta la insulina. In mod obisnuit, pancreasul produce suplimentar acest hormon, insa uneori nu mai poate tine pasul. In astfel de cazuri, apare acest tip de diabet gestational.
Diabet simptome: semne care prevestesc boala
Simptomele diabetului zaharat variaza in functie de nivelul zaharului din sange. In diabetul zaharat de tip 1, simptomele apar de obicei rapid si tind sa fie mai severe, in timp ce in diabetul de tip 2 acestea pot fi mai usoare si se pot dezvolta intr-un timp mai indelungat. Exista persoane care nu prezinta deloc simptome si descopera ca au prediabet sau diabet de tip 2 atunci cand se instaleaza in organism o alta afectiune asociata acestei boli (probleme de vedere, boli de inima).
Semnele si simptomele care iti pot indica faptul ca suferi de diabet zaharat de tip 1 sau 2 includ urmatoarele:
- Sete excesiva
- Urinare frecventa
- Senzatie constanta de foame
- Scaderea inexplicabila in greutate si pierderea masei musculare
- Oboseala cronica
- Stari de iritabilitate si nervozitate
- Vedere incetosata
- Piele uscata
- Vindecarea lenta a ranilor si leziunilor
- Infectii frecvente (gingivale, vaginale sau de piele)
- Senzatii de mancarime la nivelul pielii si amorteli ale mainilor si picioarelor
- In unele cazuri apar ametelile si senzatia de greata
Daca prezinti unul sau mai multe din aceste simptome, este esential sa te adresezi de urgenta unui medic specialist. Acesta iti va recomanda un set de analize de sange pentru a vedea daca boala s-a instalat in organismul tau.
Diabetul de tip 1 apare adesea in copilarie sau adolescenta, de aceea se mai numeste si diabet cu debut juvenil. Cu toate acestea, afectiunea se poate dezvolta la orice varsta. Diabetul de tip 2 este, de obicei, mai frecvent la persoanele de peste 40 de ani insa, la fel ca si in cazul diabetului de tip 1, poate aparea atat la copii, cat si la adultii tineri.
Diabetul instalat in sarcina dispare, in mod normal, dupa nasterea bebelusului. Cu toate acestea, exista un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip 2 mai tarziu in viata. Chiar daca este posibil sa nu apara simptome in cazul acestui tip de diabet, este important ca femeile insarcinate sa fie testate intre 24-28 de saptamani de sarcina. In acest fel se vor putea lua toate masurile pentru a proteja sanatatea gravidei si a fatului.
Regimul in diabetul zaharat
Regimul in diabetul zaharat are ca scop reducerea nivelului glucozei din sange. Vei fi nevoit sa-ti schimbi stilul de viata, sa scapi de kilogramele in plus, sa faci mai multa miscare si sa adopti o dieta sanatoasa. Exista o serie de alimente care nu au ce cauta in meniul tau, de aceea este important sa discuti cu medicul nutritionist pentru a stabili un plan alimentar adecvat.
Tratament
Tratamentul pentru diabetul zaharat difera de la caz la caz, depinzand de nivelul glicemiei si nevoile specifice ale fiecarui pacient. Pe langa adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa includa activitate fizica regulata si regim alimentar strict, un medic va recomanda si medicamentele necesare pentru diabet, daca este necesar.
Scopul tratamentului este de a mentine nivelul de zahar din sange in limitele normale si de a preveni riscul de aparitie a altor complicatii provocate de diabetul zaharat, precum:
- Tensiunea arteriala crescuta
- Aparitia aterosclerozei (o boala caracterizata prin ingrosarea si ingustarea vaselor de sange)
- Probleme oculare (retinopatia diabetica, cataracta, glaucom sau chiar pierderea vederii)
- Neuropatie (afectarea nervilor)
- Nefropatie (o boala care afecteaza rinichii si care poate duce la insuficienta renala)
- Boli cardiovasculare
- Depresie si chiar dementa
In concluzie, daca ai unul sau mai multe simptome din cele prezentate mai sus, este necesar sa faci mai multe investigatii pentru a afla daca suferi de aceasta boala. Diabetul zaharat este o afectiune complexa, care necesita ingrijire si monitorizare constanta, asadar este esential sa urmezi cu strictete recomandarile medicului.
Referinte:
https://stacks.cdc.gov/view/cdc/5698
https://www.diabetes.org/diabetes
https://www.webmd.com/diabetes/type-1-diabetes
https://www.webmd.com/diabetes/type-2-diabetes