Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament
Diabetul zaharat este o afectiune cronica grava.
Aceasta boala afecteaza functionarea optima a intregului organism si necesita o atentie deosebita si o ingrijire speciala. Exista riscul de a aparea oricand complicatii care vor influenta negativ calitatea vietii pacientului. Desi in prezent nu exista un tratament care sa elimine complet diabetul zaharat, aceasta boala poate fi gestionata si mentinuta sub control.
- Ce este diabetul?
- Tipuri de diabet zaharat
- Diabet zaharat tip 1
- Diabet zaharat tip 2
- Prediabet
- Diabet gestational
- Cauze diabet
- Simptome diabet zaharat
- Valori glicemie
- Tratament diabetul zaharat
Ce este diabetul?
Diabetul zaharat este o boala metabolica.
Ea afecteaza modul in care organismul tau transforma alimentele in energie.
Concret, in procesul de digestie, alimentele consumate sunt descompuse in diferite surse de nutrienti. De exemplu, atunci cand mananci carbohidrati, corpul tau transforma aceste substante in zahar (glucoza), care este apoi eliberat in fluxul sanguin. Atunci cand nivelul zaharului din sange (glicemia) creste, pancreasul stie ca trebuie sa elibereze insulina. Rolul insulinei este sa permita glucozei sa patrunda in celulele corpului. Glucoza este importanta pentru organism deoarece furnizeaza combustibilul (energia) de care au nevoie tesuturile si organele pentru a functiona corespunzator.
Daca ai diabet, organismul tau fie nu produce suficienta insulina, fie nu poate folosi insulina pe care o produce. Daca nu ai suficienta insulina sau celulele nu mai raspund la acest hormon produs de pancreas, va ramane prea mult zahar in sange. In timp, glicemia crescuta poate provoca probleme grave de sanatate, precum pierderea vederii, leziuni ale nervilor, accident vascular cerebral, boli de rinichi sau de inima.
Tipuri de diabet zaharat
Exista mai multe tipuri de diabet zaharat:
- tip 1
- tip 2
- prediabet
- diabet de sarcina
Este important de stiut faptul ca toate tipurile sunt complexe, fiecare dintre aceste forme necesitand o monitorizare continua si ingrijire zilnica. In plus, diabetul zaharat poate aparea atat la adulti, cat si la copii, asadar trebuie tratat cu maxima seriozitate. Din aceste motive, este necesar ca la primele simptome de boala, pacientul sa se adreseze unui medic specialist.
Diabet zaharat tip 1
Diabetul zaharat de tip 1 este o boala autoimuna.
Acest lucru inseamna ca organismul se ataca singur. Mai exact, sistemul imunitar ataca si distruge celulele din pancreas care produc insulina. Din cauza lipsei insulinei, glucoza nu va mai putea patrunde in celule si nivelul glicemiei va creste peste limitele normale.
Persoanele cu acesta afectiune trebuie sa ia insulina in fiecare zi pentru a supravietui. Din aceasta cauza, acest diabet mai poarta si denumirea de ”insulino dependent”. De obicei, apare la copii si adulti tineri, dar se poate dezvolta la orice varsta.
Diabet zaharat tip 2
Se mai numeste ”diabet rezistent la insulina” si este cel mai frecvent tip. Statisticile arata ca 95 % dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat au tipul 2. In acest caz, organismul nu produce suficienta insulina sau celulele corpului nu mai raspund normal la acest hormon.
Diabetul zaharat poate aparea la orice varsta, insa este mai frecvent la persoanele de varsta mijlocie si cele varstnice. Chiar daca este o afectiune grava, vestea buna este ca exista solutii pentru a preveni sau intarzia dezvoltarea acestei afectiuni.
Prediabet
In cazul prediabetului, glucoza din sange este la un nivel mai ridicat decat limita normala, insa nu este suficient de mare pentru a primi diagnosticul de diabet zaharat. In timp, aceasta conditie medicala se poate transforma in diabet de tip 2.
Diabet gestational
Diabetul gestational se dezvolta la unele femei in timpul sarcinii. In cele mai multe cazuri, acest tip dispare dupa nastere, insa exista riscul de a dezvolta diabet tip 2 mai tarziu in viata. In plus, bebelusul gravidei poate fi predispus la mai multe probleme de sanatate, inclusiv obezitate in copilarie si adolescenta sau diabet de tip 2 in viata de adult.
Cauze diabet
Cauzele diabetului zaharat de tip 1 nu sunt pe deplin cunoscute.
Totusi, expertii sunt de parere ca principalii factori de risc care favorizeaza declansarea bolii sunt urmatorii:
- Factori genetici (persoane in familie cu aceasta afectiune sunt mai predispuse la boala)
- Infectii virale (cauzate de diversi virusi)
- Leziuni ale pancreasului (infectie, interventie chirurgicala sau accident)
- Prezenta autoanticorpilor (anticorpi care ataca tesuturile sau organele propriului corp)
- Stres fizic (interventii chirugicale sau alte boli autoimune)
Diabetul de tip 2 poate aparea din cauza unei combinatii de factori de risc, precum mostenirea genetica si stilul de viata. In general, exista un risc mai mare de aparitie a bolii la urmatoarele persoane:
- Sedentare, supraponderale sau obeze
- Cu varsta de peste 45 de ani
- Cu antecedente in familie
- Cu hipertensiune arteriala, nivel ridicat de colesterol rau (LDL) sau trigligeride in sange
- Femeile care au avut diabet in sarcina sau au nascut un copil cu o greutate mai mare de 9kg
- Cei ce sufera de depresie, boli de inima sau au avut un accident vascular cerebral
- Cu nigricans acanthosis, o afectiune a pielii care se manifesta prin eruptii cutanate intunecate in zona gatului sau axilei
Prediabetul apare atunci cand se declanseaza rezistenta la insulina, iar glucoza ramane in sange. Cauzele acestei afectiuni pot fi aceleasi cu cele ale tipului 2.
In ceea ce priveste diabetul gestational, oamenii de stiinta sunt de parere ca acesta este cauzat de o combinatie de mai multi factori, care includ modificarile hormonale din timpul sarcinii, genele si stilul de viata. Asadar, principalii factori de risc care pot provoca cresterea glicemiei pe perioada graviditatii sunt:
- Rezistenta la insulina. Placenta dezvoltata in uter produce anumiti hormoni care ingreuneaza actiunea insulinei in corp, astfel ca nivelul glicemiei depaseste valorile normale.
- Cresterea in greutate. Femeile supraponderale ramase insarcinate au un risc mai mare de a dezvolta diabet gestational.
- Varsta mai mare de 25 de ani
- Factori genetici (antecedente in familie cu prediabet sau diabet zaharat tip 2)
Diabetul zaharat poate fi declansat si de alte boli cronice sau poate aparea din cauza administrarii anumitor medicamente. De exemplu, afectiunile hormonale precum acromegalia sau hipertiroidismul determina organismul sa produca prea mult din anumiti hormoni, care pot afecta pancreasul si provoca boala. De asemenea, medicamentele precum niacina, statina, glucocorticoizii sau medicatia anti-convulsii constituie factori care pot creste riscul aparitiei diabetului zaharat tip 2.
Daca nu poti controla mostenirea genetica, principalul responsabil pentru diabetul de tip 1, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a preveni sau intarzia instalarea diabetului tip 2. Iata cateva sfaturi:
- Fa miscare cel ptin 30 de minute pe zi (mers pe jos, cu bicicleta sau aerobic).
- Renunta la excesul de grasimi, sare, zaharuri si carbohidrati rafinati.
- Mananca portii mai mici si include in meniul tau mai multe fructe, legume si cereale integrale.
Simptome diabet zaharat
Simptome diabet zaharat frecvente:
- Sete excesiva si senzatie de gura uscata
- Senzatie constanta de oboseala
- Vedere incetosata
- Amorteala sau furnicaturi la maini sau picioare
- Urinare frecventa
- Vindecare lenta a ranilor sau taieturilor
- Pierdere in greutate inexplicabila
- Aparitia unor infectii foarte dese
Alte simptome diabet zaharat:
- La femei, poate aparea uscaciunea pielii, mancarime si infectii frecvente (la nivelul pielii,
- infectii urinare sau vaginale)
- La barbati, de obicei scade libidoul, apare disfunctia erectila si se reduce forta musculara
Simptomele diabetului de tip 1 pot debuta rapid, in decurs de cateva saptamani. In cazul tipului 2, pacientii pot fi asimptomatici. De obicei, diabetul se dezvolta in decurs de cativa ani si simptomele pot atat de usoare, incat trec neobservate mult timp. Unele persoane descopera ca au aceasta boala doar in momentul in care apar alte probleme de sanatate asociate (de vedere sau cardiace).
Daca prezinti una sau mai multe din aceste simptome, este indicat sa consulti medicul specialist. Acesta iti va recomanda sa faci un set de analize detaliate pentru a putea pune un diagnostic si stabili un plan de tratament.
Este deosebit de important sa incepi tratamentul cat mai repede pentru a reduce riscul aparitiei unor complicatii grave de sanatate, precum:
- Dureri toracice sau dificultati in respiratie (pot fi simptome ale unor boli cardiovasculare)
- Cresterea tensiunii arteriale, colesterol ridicat, ateroscleroza (ingrosarea si ingustarea arterelor)
- Neuropatie (afectarea nervilor)
- Nefropatie (afectarea rinichilor) – poate duce la insuficienta renala diabetica
- Probleme oculare (cataracta, glaucom, retinopatia diabetica)
- Pierderea auzului
- Probleme dentare
- Stari de depresie si chiar dementa
Valori glicemie
Indiferent daca prezinti simptome sau nu, este bine sa efectuezi in mod regulat un test de glicemie pentru a depista la timp orice diabet zaharat. Pentru acest lucru, medicul specialist va verifica nivelul de glucoza printr-un test de sange. Exista mai multe tipuri de teste care pot masura glicemia, si anume:
- Testul A1C (testul hemoglobinei glicate) care masoara nivelul mediu de glucoza din sange din ultimele 2 sau 3 luni.
- Testul glucozei plasmatice/serice care masoara glicemia la un anumit moment, de obiceidimineata, pe nemancate.
- Test aleatoriu al glicemiei care se efectueaza in orice moment al zilei, in special atunci cand simptomele sunt prezente.
- Test de toleranta la glucoza care masoara nivelul de zahar din sange, inainte si dupa ce bei un lichid care continue glucoza.
De obicei, limitele normale ale concentratiei glucozei in sange se incadreaza intre 70-100 mg/dl. Imediat dupa masa, valorile intre 101-140 mg/dl sunt considerate normale, insa apoi glicemia ar trebui sa scada sub 100 mg/dl.
Exista mai multi factori ce pot influenta nivelul glicemiei: varsta pacientului, stresul, tratamentul medicamentos sau momentul din zi cand se masoara glucoza. Cu toate acestea, daca concentratia glicemiei scade sub 65mg/dl, se poate spune ca in organism s-a instalat hipoglicemia, iar la valori de peste 125mg/dl se poate vorbi despre hiperglicemie. In aceste cazuri, trebuie sa te adresezi de urgenta medicului pentru a stabili un plan de tratament.
Tratament diabetul zaharat
Daca ai fost depistat cu diabet zaharat tipul 1 sau 2, vestea buna este ca exista solutii pentru gestionarea si mentinerea sub control a acestei boli. Tratamentul medical difera de la caz la caz, deoarece fiecare pacient are nevoi specifice. Medicul iti va recomanda schimbarea stilului de viata si iti va indica medicamentele necesare.
Tratament diabet tip1
In cazul diabetului de tip 1, este nevoie de un regim strict care sa includa:
- O dieta sanatoasa, cu un meniu atent calculat
- Exercitii fizice regulate
- Injectii zilnice cu insulina
- Monitorizarea glicemiei la domiciliu, de mai multe ori pe zi
Tratament diabet tip 2
In cazul diabetului de tip 2, de multe ori este suficienta doar schimbarea stilului de viata. Acest lucru poate inseamna renuntarea la fumat, mai multa activitate fizica si o dieta echilibrata, cu un meniu care sa includa o varietate de alimente sanatoase. Iata cateva sfaturi de alimentatie:
- Consuma mai multe produse vegetale si mai putine alimente de origine animala. Fructele, legumele si cerealele integrale te vor ajuta sa tii sub control diabetul si sa reduci riscul aparitiei complicatiilor.
- Redu cantitatea de alimente procesate (mancaruri de tip fast-food si junk food).
- Redu consumul de carbohidrati si zaharuri
- Consuma produse lactate degresate sau cu un continut redus de grasimi
- Mananca proteine cu moderatie
- Redu consumul de sare (aceasta nu doar iti accentueaza senzatia de sete, dar poate provoca si cresterea tensiunii arteriale)
- Consuma alimente ce contin grasimi sanatoase precum seminte, nuci, ulei de masline sau canola
- Mananca mai mult peste (gatit la cuptor sau pe gratar)
- Redu consumul de alcool
- Redu consumul de oua si carne rosie
Pentru rezultate cat mai eficiente, este deosebit de important sa stabilesti un meniu strict cu ajutorul unui medic nutritionist. De asemenea, este esential sa eviti dietele extreme si neconventionale. In cazul in care exercitiile fizice si dieta sanatoasa nu vor scadea nivelul glicemiei, medicul specialist iti va recomanda si un tratament medicamentos, inclusiv injectarea insulinei, daca este cazul.
Unele persoane adopta, in paralel, si un tratament naturist recomandat de un medic naturopat, care include administrarea de suplimente alimentare naturale pe baza de plante medicinale.
INSUVEG FORTE este un produs revolutionar, cu o formula unica ce contine ingrediente active naturale ce imbunatatesc raspunsul insulinic si protejeaza pancreasul. El ajuta la reglarea glicemiei, protejeaza si stimuleaza formarea de celule beta din pancreas si amelioreaza majoritatea simptomelor diabetului.
In concluzie, diabetul zaharat este o afectiune grava care necesita ingrijire si monitorizare constanta. Consulta un medic atunci cand apar primele simptome si pastreaza un stil de viata sanatos, cu mai multa activitate fizica si dieta echilibrata.