Regim alimentar diabet, planificarea mesei, alimente permise si interzise
Nu exista un regim diabet standard, care sa se potriveasca tuturor persoanelor care sufera de aceasta boala. Fiecare pacient ar trebui sa aiba un plan alimentar personalizat, care sa tina cont de nevoile sale specifice. Totusi, sunt anumite recomandari nutritionale pe care ar trebui sa le iei in considerare daca vrei sa tii nivelul glicemiei sub control. Ca regula generala, este important sa ai o dieta echilibrata, care sa includa o varietate de alimente sanatoase. Afla din acest articol care este regimul alimentar ideal in diabetul zaharat, ce mancaruri trebuie sa consumi zilnic si ce trebuie sa eviti!
Plan alimentar
Pe langa exercitii fizice regulate si tratament medicamentos (daca este cazul), planul alimentar si dieta echilibrata sunt deosebit de importante in diabet. De aceea, este esential sa stabilesti impreuna cu medicul nutritionist un regim alimentar adecvat, in functie de varsta si stilul tau de viata, dar si de alte particularitati, cum ar fi de exemplu medicamentele pe care le iei si obiectivele pe care le ai in ceea ce priveste starea de sanatate.
Mancarea pe care o consumi te ajuta nu doar sa tii diabetul sub control, ci si sa te simti mai bine si sa ai mai multa energie. In principal, un regim alimentar sanatos pentru diabet zaharat ar trebui sa tina cont de urmatoarele aspecte:
- Sa NU contina alimente procesate, bogate in colesterol, sare, zahar si grasimi saturate
- Sa includa alimente bogate in fibre, acizi grasi si grasimi nesaturate
- Sa aiba carbohidrati sanatosi si mancaruri cu un continut scazut de grasimi
- Sa contine mese regulate, iar portiile sa fie mici
- Sa includa o hidratare corespunzatoare
Urmarirea carbohidratilor
Deoarece carbohidratii au cel mai mare impact asupra zaharului din sange (acestia se descompun in glucoza), urmarirea numarului de carbohidrati consumati si stabilirea unei limite pentru fiecare masa te va ajuta sa mentii glicemia in limite normale. Medicul specialist iti va spune care este cantitatea optima zilnica de carbohidrati, mai ales daca faci injectii cu insulina sau iei medicamente pentru diabet zaharat.
Planificarea mesei cu metoda farfuriei
Metoda farfuriei este o modalitate simpla prin care te asiguri ca incluzi in regimul alimentar suficiente alimente sanatoase si limitezi cantitatea de mancaruri cu un continut ridicat de carbohidrati. Iata cum trebuie sa-ti alegi farfuria:
- Umple jumatate de farfurie cu legume care nu contin amidon (salata, fasole verde, broccoli, conopida, varza si morcovi).
- Continua cu un sfert cu alimente care contin proteine slabe, precum: carnea de pui sau curcan, fasole, tofu, oua.
- Umple ultimul sfert cu cereale integrale sau alimente care contin carbohidrati (cartofi, mazare, orez, paste, fructe, iaurt probiotic sau o cana cu lapte.
- La final, alege apa sau o bautura cu continut scazut de calorii, cum ar fi ceai cu gheata neindulcit.
Masurarea portiilor
In diabetul zaharat, nu este important doar CE mananci, ci si CAT mananci. De aceea, controlul portiilor este esential pentru gestionarea greutatii si pastrarea glicemiei sub control. De obicei, pacientii cu diabet folosesc metoda indicelui glicemic (IG) pentru a vedea cum creste glicemia dupa consumul unei cantitati de 100 de grame dintr-un anumit aliment. In functie de IG, poti stabili impreuna cu medicul nutritionist portiile de mancare . Iata cum sa-ti alegi alimentele in functie de IG:
- alimente cu IG mic (<55): legume (conopida, praz, telina, varza, vinete, linte, morcov crud, mazare verde, rosii), fructe (capsuni, caise, grepfruit, lapte, mere, prune, pere proaspete, struguri, ananas, kiwi), iaurt, paste din faina integrala sau paine de secara
- alimente cu IG mediu (55-69): banana, gris, dulceata cu zahar, inghetata cu zahar, miere, pizza, cus-cus, stafide, mamaliga, porumb fiert, paine din faina integrala
- alimente cu IG mare (>70): ciocolata, gogosi, biscuiti si paine din faina alba, fulgi de porumb, cartofi fierti, paine fara gluten, cartofi prajiti
Alimente permise in diabetul zaharat
In regimul alimentar al unei persoane suferinde de diabet zaharat este recomandat sa se includa urmatoarele:
- Carbohidratii sanatosi. Acestia se regasesc in fructe, cereale integrale, leguminoase (fasolea de diferite culori, mazarea si lintea) si produsele lactate degresate.
- Fibrele. Acestea imbunatatesc digestia si te ajuta sa tii nivelul glucozei sub control. Legumele, fructele si taratele de grau sunt cateva din alimentele care contin multe fibre sanatoase.
- Grasimile nesaturate. Desi sunt considerate bune, grasimile nesaturate nu trebuie consumate in exces deoarece sunt bogate in calorii. Exemple de astfel de produse sunt: avocado, migdale, masline, ulei de arahide si rapita.
- Proteinele slabe. Pentru o dieta sanatoasa, in regimul alimentar pentru diabet trebuie sa se regaseasca si o cantitate semnificativa de aceste substante nutritive. Totusi, alege mancarurile mai slabe, precum: carne slaba de porc, pui, peste, branza tofu, oua, nuci si seminte.
- Acizii grasi. Acestia se regasesc in carnea de peste (somon, macrou, ton si sardine) si contribuie la pastrarea sanatatii inimii, prin reducerea nivelului de trigliceride din sange.
Alimente interzise celor cu diabet zaharat
Sunt unele alimente interzise in regimul diabetului zaharat de tip 1 sau tip 2 deoarece ele pot favoriza aparitia complicatiilor asociate acestei boli. Asadar, daca suferi de diabet, iata ce produse trebuie sa eviti:
- Alimentele procesate (snacks-uri, chips-uri, margarina, mancarea fast-food si semipreparatele din comert)
- Alimentele bogate in colesterol ( galbenusuri, organe de la animale)
- Grasimile saturate (cartofi prajiti, crenvursti, carnati si bacon)
- Bauturile carbogazoase, energizantele, ceaiul dulce, sucurile de fructe si alte lichide cu un continut ridicat de zahar
In concluzie, pentru a tine diabetul sub control, alimentatia pacientului este extrem de importanta. Alege cu atentie mancarurile pe care le consumi in fiecare zi si vorbeste cu medicul nutritionist pentru a stabili impreuna un plan alimentar sanatos.
Referinte:
https://www.cdc.gov/diabetes/managing/eat-well/meal-plan-method.html
https://medlineplus.gov/diabeticdiet.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21700013/
De urmat conștiincios. Mulțumesc!