Tipuri de diabet
Ce este diabetul și de câte tipuri este?
Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, peste 11 la sută dintre aceștia se confruntă cu această boală cronică, iar previziunile oamenilor de știință sunt sumbre, întrucât avertizează că numărul persoanelor cu diabet se va dubla, până în 2030.
Diabetul este o boală cronică, în care organismul nu poate folosi glucidele din alimentație. Glucoza este sursa principală de energie a organismului, însă ca să ajungă în celule are nevoie de insulină, un hormon secretat de pancreas, ce este responsabilă de a menține nivelul glucozei în sânge în limite normale. Diabetul apare, însă, atunci când pancreasul nu produce destulă insulină sau chiar deloc ori nu este folosită corect.
Sedentarismul, fumatul, stresul, consumul excesiv de alcool, dar și alimentația necoresponzătoare, boli ale tiroidei și șocuri psihice puternice sunt doar câteva dintre cauzele care determină apariția diabetului, o boală are nu poate fi tratată, dar care poate fi ținută în frâu, prin combaterea simptomelor.
Diabetul este o afecțiune ce se manifestă prin urinare frecventă, sete excesivă, foame intensă, scădere bruscă în greutate, vedere neclară, răni ori tăieturi ce se vindecă greu, infecții repetate, dar și durere, amorțeală ori furnicături în mâini, dar și prin nervozitate, dificultăți în respirație ori transpirații aparent fără motiv.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, există trei tipuri de diabet, precum:
Diabet de tip 1
Cunoscut și sub numele de diabet juvenil ori diabet insulino-dependent, diabetul de tip 1 este o formă întâlnită în rândul a mai bine de zece la sută dintre persoanele care se confruntă cu această boală, în special în rândul celor cu vârste sub 30 de ani, întrucât, în cazul lor, celulele pancreatice care produc insulină sunt distruse definitiv, motiv pentru care producția pancreatică de insulină este redusă ori absentă.
Conform experților, în cazul acestei boli, simptomele pot să apară repede și se pot dezvolta rapid, în doar câteva zile ori chiar săptămâni, în cazul copiilor și adolescenților.
Diabetul de tip 1 este o afecține care se manifestă prin urinare frecventă, sete excesivă, oboseală nejustificată, pierderea bruscă în greutate și sindromul de gură uscată. De asemenea, persoanele care suferă de această formă de tip de diabet se pot confrunta cu greață, vomă, oboseală sau dureri abdominale, în cazul copiilor.
În cazul în care boala nu este ținută în frâu, persoanele diagnosticate cu diabet de tip 1 se pot confrunta cu îngustarea vaselor sanguine, din cauza creșterii glicemiei. Mai mult de atât, dacă glicemia nu este ținută în frâu poate să crească concentrația lipidelor sanguine, astfel că apare ateroscleroza, iar fluxul sanguin prin vasele mari este diminuat. Pot, de asemenea, să apară leziuni ale inimii, ale creierului, membrelor, globilor oculari, rinichilor, nervilor și tegumentului, precum și insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale, crampe musculare și chiar insuficiență renală.
Pacienții cu diabet zaharat de tip 1 pot să se confrunte cu tulburări neurologice, infecții ale picioarelor ori gambelor, iar leziunile se vindecă fie lent, fie deloc, motiv pentru care în cazuri foarte grave se ajunge la amputerea segmentului afectat. Printre altele, pot să apară tulburări renale,ce duc la insuficiență renală ce necesită dializă ori transplant renal. Retinopatia diabetică este, de asemenea, o afecțiune cu care se poate confrunta pacienții diagnosticați cu diabet, care ulterior se confruntă cu leziuni ale vaselor sanguine de la nivelul globilor oculari.
Diabet de tip 2
Cunoscut și sub numele de diabet non-insulinodependent, diabetul de tip doi este
Spre deosebire de diabetul de tip 1, această formă se dezvoltă mai lent, de obicei pe o perioadă de câteva luni ori ani de zile, iar simptomele pot să apară treptat, fiind o afecțiune cronică ce influențează modul în care corpul metabolizează glucoza, cea mai importantă sursă de combustibil a organismului.
Diabetul de tip 2 este o afecțiune ce apare, în principal, în cazul persoanelor supraponderrale, întrucât obezitatea determină rezistență la insulină, motiv pentru care acestea au nevoie de cantități mari de insulină pentru a o menține în limite normale. Ba mai mult, nivelul crescut de corticosteroizi, care este prezent în caz de boala Cushing, poate să determine felul în care organismul răspunde la insulină. În plus, această boală poate să apară chiar și în cazul persoanelor care produc cantități excesive de hormon de creștere ori care se confruntă cu tumori ce secretă anumiți hormoni. Diabetul de tip 2 se poate instala, de asemenea, și în cazul persoanelor diagnosticate cu pancreatită severă ori recurentă sau alte boli ce afectează direct pancreasul.
Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul fie devine rezistent la insulină, fie pancreasul nu mai produce suficient insulină, iar principalele simptome sunt creșterea setei și urinarea frecventă, întrucât excesul de zahăr din organism determină scoaterea fluidului din țesuturi, creșterea senzației de foame, care este explicată prin faptul că lipsa insulinei nu poate să mute zahărul în celule, iar mușchii și organele acumulează prea multă energie. Această boală se poate manifesta, de asemenea, prin pierderea în greutate, dar și prin oboseală, vedere neclară, infecții frecvente ori zone de piele întunecată.
Diabet gestațional
O altă formă de diabet este diabetul gestațional, cunoscut și sub numele de diabet
De cele mai multe ori, femeile cu diabet gestațional nu prezintă niciun simptome, fapt pentru care este deosebit de important să fie testate la momentul potrivit în timpul sarcinii. Alteori, însă, femeile însărcinate care se confruntă cu acest diabet simt nevoia frecventă de sete, deși uneori se întâmplă ca tocmai să fi băut apă, urinează foarte des, se confruntă cu senzație acută de foame ori cu vedere încețoșată.
Conform specialiștilor, diabetul gestațional apare din cauza faptului că placenta secretă, în timpul sarcinii, mai mulți hormoni, unii dintre ei îngreunând acțiunea insulinei din corpul mamei, respectiv posibilitatea insulinei de a păstra nivelul de zahăr din sânge în limite normale. Atunci, însă, pot să apară alterări ale toleranței la glucoză, iar organismul mamei produce și mai multă insulină pentru a se proteja și ca să reducă nivelul de glucoză, motiv pentru care ea nu mai ajunge la nivelul celulelor ca sursă de energie. De asemenea, diabetul gestațional poate să se instaleze atunci când pancreasul gravidei nu produce suficientă insulină pentru a reduce efectul acestor hormoni specifici sarcinii și crește nivelul de glucoză din sânge.