Monitorizarea glicemiei, glucometru, testul A1C
Monitorizarea glicemiei reprezinta cel mai important lucru pe care il poti face pentru a tine diabetul zaharat sub control. In acest fel, vei putea observa ce alimente sau medicamente iti determina cresterea sau scaderea nivelului de glucoza din sange, iar medicul specialist va putea stabili cel mai bun plan de tratament pentru tine. Afla CUM si CAT de des trebuie sa-ti verifici glicemia, astfel incat sa intarzii sau previi aparitia complicatiilor asociate diabetului.
Valoarea glicemiei
Asociatia Americana de Diabet (AAD) sugereaza ca valoarea glicemiei pentru pacientii cu diabet zaharat ar trebui sa se incadreze in urmatoarele limite:
- Inainte de masa, nivelul glucozei ar trebui sa fie intre 80-130 mg/dl
- La 1-2 ore dupa masa, nivelul glicemiei nu ar trebui sa depaseasca valoarea de 180 mg/dl
Cu toate acestea, limitele tale ar putea fi diferite, in special daca exista si alte probleme de sanatate. De obicei, obiectivele fiecarui pacient sunt personalizate deoarece depind foarte mult de urmatoarele aspecte:
- Tipul de diabet (tip 1 sau tip 2) si severitatea bolii
- Varsta pacientului
- Afectiunile de care sufera persoana diabetica (boli cardiovasculare sau alte complicatii ale diabetului)
Este important sa stabilesti impreuna cu doctorul tau care sunt obiectivele tale specifice si trebuie sa respecti cu strictete recomandarile medicale.
Dupa ce ai verificat nivelul glicemiei, este esential sa tii un jurnal cu valorile identificate si cu factorii care au determinat cresterea sau scaderea nivelului de glucoza din sange. Acestia ar putea fi: alimentele consumate, activitatea fizica, insulina injectata si stresul.
Daca glicemia este prea ridicata sau prea scazuta cateva zile la rand, aproximativ la aceeasi ora, cel mai probabil este necesara schimbarea planului de tratament al diabetului. Vorbeste cu medicul specialist pentru a analiza rezulatele si pentru a face ajustarile necesare. De obicei, dureaza un timp pana lucrurile se vor stabiliza. Prin urmare, este important sa ai rabdare si sa nu cazi prada sentimentelor negative (suparare, frustare sau confuzie).
Monitorizarea glicemiei cu glucometru
Daca ai fost diagnosticat cu diabet de tip 1 sau tip 2, va fi necesara monitorizarea glicemiei zilnic, in mai multe momente ale zilei. Acest lucru se poate efectua cu ajutorul glucometrului, un dispozitiv mic si performant care iti ofera urmatoarele informatii valoroase:
- Care este nivelul glicemiei la un moment dat
- Cum se schimba glicemia dupa consumul anumitor alimente si medicamente, dupa injectarea insulinei, depunerea unui anumit efort fizic sau dupa o perioada de stres
- Inveti sa recunosti tiparele si verifici cat de bine indeplinesti obiectivele de tratament
Glucometrul este usor de folosit, trebuie doar sa tii cont de aceste sfaturi:
- Spala-te bine pe maini si asigura-te apoi ca sunt uscate foarte bine. Mainile umede pot dilua proba de sange.
- Introdu o banda de testare in glucometru, dupa ce aparatul este gata de folosit.
- Inteapa degetul cu dispozitivul de lance pentru a obtine o picatura de sange.
- Atinge marginea benzii de testare de picatura de sange si asteapta rezultatul.
- Glicemia va aparea pe afisajul contorului.
- Noteaza-ti rezultatul in jurnalul tau de diabet.
- Sterge cu alcool sanitar locul de unde ai extras sangele.
In unele cazuri, pentru pacientii cu diabet tip 1 este nevoie de monitorizarea glicemiei in mod continuu. In aceste situatii este nevoie de un dispozitiv CGM, care este atasat de corp (pe partea superioara a bratului, abdomen sau coapsa) si transmite o citire a glicemiei la intervale prestabilite.
Monitorizarea glucozei din sange cu testul A1C
Testul A1C (testul hemoglobinei glicate) masoara nivelul mediu al glucozei in ultimele 2 sau 3 luni. De obicei, daca suferi de diabet, medicul iti va recomanda sa faci un test A1C cel putin de doua ori pe an.
Rezultatul este raportat ca procent (A1C) sau ca valoare (eAG). Daca nivelul mediu al glucozei este prea mare sau prea mic, este necesara ajustarea planului de ingrijire a diabetului. Atentie, insa! Rezultatele A1C pot fi diferite la persoanele care au afectiuni care tin de hemoglobina, de exemplu cele care sufera de anemie cu celule secera. prin urmare, este important sa stabilesti impreuna cu medicul specialist care ar trebui sa fie obiectivul tau.
In general, AAD sugereaza urmatoarele valori normale:
- A1C < 7%
- eAG <154mg/dl
Testul glucozei plasmatice
Aceasta este o modalitate de a masura glicemia la un anumit moment, de obicei dimineata, pe nemancate. De obicei, testul de sange se efectueaza la cabinetul medicului sau la spital. AAD recomanda un screening de rutina pentru diabetul de tip 2 incepand cu varsta de 45 de ani si repetarea acestuia o data la 3 ani. Persoanele supraponderale sau cu antecedente familiale de diabet de tip 2, testul ar trebui sa se efectueze mai devreme de 45 de ani. Copiii cu simptome de diabet sau care prezinta factori de risc trebuie testati incepand cu 10 ani si apoi la fiecare 3 ani.
Iata ce indica rezultatele testului glucozei plasmatice:
- Valorile normale de zahar in sange pentru persoane care nu are diabet sunt intre 70-99 mg/dl.
- Valorile intre 100-125 mg/dl reprezinta un indicativ al prediabetului.
Pentru pacientii cu diabet (adulti si femei care nu sunt insarcinate), AAD recomanda un nivel de glicemie in repaus alimentar intre 80-130 mg/dl.
In concluzie, o monitorizare corecta a glicemiei este deosebit de importanta deoarece nivelurile de zahar prea mari (hiperglicemie) pentru perioade lungi de timp cresc riscul aparitiei complicatiilor diabetului. Nici valorile prea mici de glicemie nu trebuie trecute cu vederea. In cazul in care glicemia scade sub 70mg/dl este vorba de hipoglicemie, iar aceasta poate fi extrem de periculoasa. Vorbeste cu doctorul pentru a stabili un plan de monitorizare zilnic personalizat. Daca tii sub control diabetul, poti avea o viata normala.
Referinte: