Diabetul tip 2: cauze, simptome, tratament
Daca ai fost diagnosticat cu diabet tip 2, inseamna ca ai un nivel ridicat de zahar in sange. Acest lucru iti poate cauza diverse probleme de sanatate, asadar este important sa urmezi un tratament de lunga durata, bazat pe o dieta stricta, multa miscare si medicatia recomandata de doctorul specialist. La unele persoane este nevoie si de injectii cu insulina, insa afectiunea poate fi tinuta sub control.
Ce este diabetul de tip 2
Diabetul zaharat tip 2 este o afectiune cronica frecventa, caracterizata prin faptul ca organismul afectat nu mai produce suficienta insulina sau celulele corpului nu mai reactioneaza la insulina produsa de pancreas. Insulina este un hormon responsabil cu transportarea zaharului (glucoza) din sange in celulele corpului pentru a fi transformat in energie. Fara insulina, in sange ramane un nivel ridicat glucoza, iar acest lucru poate afecta sistemul circulator, nervos si imunitar.
Diabetul zaharat de tip 2 apare de obicei la adultii peste 40 de ani, insa si copiii, adolescentii si adultii tineri pot fi afectati.
Cauze
Exista mai multe cauze ale aparitiei diabetului zaharat de tip 2. Acestea includ:
- Greutatea. Daca esti supraponderal sau obez, ai mai multe sanse sa dezvolti aceasta boala.
- Sedentarismul. Cu cat esti mai putin activ, cu atat esti mai predispus la aparitia unui diabet zaharat tip 2. Activitatea fizica ajuta la controlarea greutatii, dar si la consumarea glucozei si transformarea acesteia in energie.
- Distributia grasimii. Daca grasimea este depozitata in special pe abdomen, exista un risc mai mare pentru diabet.
- Mostenirea genetica. Persoanele care au in familie rude de grad 1 cu diabet de tip 2 sunt mai predispuse la declansarea afectiunii.
- Nivel crescut de colesterol rau si trigliceride in sange.
- Varsta. Riscul de diabet zaharat tip 2 este mai crescut dupa varsta de 45 de ani.
- Prediabet netratat
- Sindromul ovarului polichistic
- Prezenta afectiunii nigricans acanthosis. Aceasta este o afectiune a pielii caracterizata prin eruptii cutanate intunecate in zona gatului sau axilei
Simptome
Spre deosebire de diabetul zaharat tip 1, care poate debuta brusc, iar simptomele sale pot fi adesea severe, in cazul diabetului de tip 2 semnele pot trece neobservate. Exista persoane asimptomatice care traiesc cu aceasta forma de diabet timp de mai multi ani, fara sa stie. Totusi, este important sa fii atent la orice simptome deoarece, netratat, diabetul zaharat de tip 2 poate provoca complicatii grave de sanatate.
Asadar, simptomele diabetului zaharat de tip 2 includ:
- Sete excesiva
- Urinare frecventa
- Senzatie constanta de foame
- Pierderea incontrolabila in greutate
- Oboseala cronica
- Vedere incetosata
- Leziuni care se vindeca foarte greu
- Infectii frecvente
- Senzatie de amorteala sau furnicaturi la maini sau picioare
- Zone de piele intunecata la subsuori si pe gat
Tratament
Persoanele cu diabet de tip 2 vor trebui sa-si schimbe stilul de viata. Acest lucru inseamna sa-si controleze greutatea, sa-si monitorizeze constant nivelul glicemiei din sange, sa faca mai multa miscare si sa urmeze un tratament medicamentos recomandat de medic, daca este cazul.
Dieta persoanelor cu diabet
Nu exista o dieta specifica pentru diabet de tip 2, insa pacientii diabetici trebuie sa consume alimente sanatoase si sa respecte anumite recomandari alimentare. Daca suferi de diabet zaharat de tip 2, medicul nutritionist iti va stabili un plan alimentar personalizat, in functie de nevoile tale specifice. In general, trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte:
- Este important sa ai un program regulat pentru mese si gustari sanatoase
- Portiile de mancare trebuie sa fie mai mici
- Ai nevoie de mai multe alimente bogate in fibre (fructe, legume fara amidon si cereale integrale)
- Redu consumul de cereale rafinate, legume cu amidon si dulciuri
- Alege produse lactate cu continut scazut de grasimi si carne slaba
- Consuma alimente care contin acizi grasi (ton, macrou, somon, sardine)
- Foloseste uleiuri de gatit sanatoase, precum cel de masline sau canola
- Redu caloriile
Activitatea fizica
Daca ai diabet de tip 2, este esential sa faci cat mai multa miscare pentru a pierde in greutate, dar si pentru a reduce nivelul glicemiei. Mergi pe jos, fa aerobic, ridica greutati pentru a-ti intari musculatura si pentru a-ti pastra inima sanatoasa. In acest fel vei reduce riscul aparitiei unor boli cardiovasculare severe asociate cu diabetul zaharat de tip 2.
Monitorizarea glicemiei
Persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 li se recomanda sa-si monitorizeze zilnic glicemia pentru a fi sigure ca raman in intervalul tinta. Este posibil sa fie necesar verificarea o singura data pe zi sau de mai multe ori (in cazul in care iau insulina).
Monitorizarea se face cu glucometrul, un dispozitiv care masoara cantitatea de zahar dintr-o picatura de sange. Pacientii trebuie sa tina o evidenta a masuratorilor pentru a discuta cu medicul planul de tratament.
Tratamentul medicamentos al persoanelor cu diabet
Daca glicemia nu poate fi tinuta sub control prin dieta si exercitii fizice, medicul va putea prescrie anumite medicamente pentru diabet zaharat sau terapia cu insulina.
Interventie chirurgicala pentru slabire
Aceasta operatie este menita sa ajute persoanele cu diabet sa slabeasca si sa tina sub control aceasta afectiune. Exista mai multe proceduri chirurgicale, inclusiv cea de micsorare a stomacului, care limiteaza cantitatea de alimente pe care pacientii o pot consuma.
In concluzie, diabetul de tip 2 iti schimba stilul de viata, insa poate fi mentinuta sub control. Daca incepi din timp tratamentul, calitatea vietii se poate imbunatati. In caz contrar, diabetul poate provoca complicatii grave, precum pierderea vederii, leziuni ale nervilor, accident vascular cerebral, boli de rinichi sau inima.
Referinte:
https://www.diabetes.org/diabetes/type-2