Diabetul tip 1: cauze, simptome, tratament

diabetul zaharat

Persoanele de toate varstele pot dezvolta diabet de tip 1, o afectiune cronica severa care, netratata, poate cauza probleme grave de sanatate. Depistarea ei la timp este deosebit de importanta, asadar afla cum iti poti da seama rapid daca suferi de diabet zaharat tip 1 si ce trebuie sa faci daca ai fost diagnosticat cu aceasta boala.

Ce este diabetul de tip 1

Daca ai diabet de tip 1, inseamna ca pancreasul tau nu produce deloc sau produce doar o cantitate insuficienta de insulina, un hormon care are rolul de a regla nivelul de zahar din sange. Fara insulina, se va acumula prea mult zahar in sange, ceea ce poate provoca daune majore in organismul tau.

Diabetul de tip 1 (numit si diabet insulino-dependent sau juvenil) este de obicei diagnosticat la copii, adolescenti si adulti tineri, insa poate aparea la orice varsta.

Diabetul zaharat tip 1este mai putin frecvent decat cel de tip 2, aproximativ 5-10% dintre persoanele cu diabet avand tip 1. In prezent, aceasta afectiune nu poate fi prevenita, insa poate fi gestionata urmand cu strictete recomandarile medicului, monitorizand constant nivelul glicemiei din sange si adoptand un stil de viata sanatos.

Cauze

Oamenii de stiinta nu cunosc in totalitate cauzele care provoaca diabetul de tip 1. Totusi, studiile au aratat faptul ca dieta si stilul de viata NU se afla printre factorii care determina aparitia acestei boli.

In prezent, diabetul zaharat de tip 1 este considerat o boala autoimuna, ceea ce inseamna ca organismul pacientului ataca celulele beta din pancreas care produc insulina. Sunt anumiti factori de risc care pot declansa acest raspuns autoimun, si anume:

  • Infectia cu un virus
  • Mostenire genetica (nu toate persoanele cu diabet de tip 1 au membri de familie cu aceasta boala)
  • Leziuni ale pancreasului ca urmare a unor accidente sau interventii chirurgicale

Simptome

Simptomele diabetului de tip 1 sunt similare cu cele ale diabetului zaharat de tip 2, principala diferenta dintre cele doua tipuri fiind faptul ca, in primul caz, simptomele pot debuta brusc si pot fi mai severe. Persoanele suferinde de diabet de tip 2 pot fi asimptomatici, afectiunea dezvoltandu-se pe o perioada mai lunga de timp. Asadar, simptomele diabetului zaharat de tip 1 si tip 2 includ:

  • Senzatie constanta de sete. (Cand glicemia este ridicata, glucoza se pierde in urina si, astfel, apare deshidratarea).
  • Urinare frecventa (Aceasta situatie apare in special pe timpul noptii)
  • Oboseala cronica (Chiar daca te odihnesti suficient noaptea, ziua esti tot timpul lipsit de vlaga)
  • Scaderea inexplicabila in greutate (Apare inclusiv pierderea masei musculare)
  • Infectii persistente (Esti mai predispus la infectii gingivale, afte si infectii ale pielii. Femeile pot avea deseori si infectii vaginale)
  • Vedere incetosata

Simptomele diabetului de tip 1 apar de obicei foarte repede la tineri (in cateva ore sau zile), iar la adulti acestea dureaza cateva zile sau saptamani ca sa se dezvolte.

In plus fata de aceste simptome, pot aparea si altele mai grave, care necesita prezentarea la medic. Prin urmare, daca experimentezi unul sau mai multe din urmatoarele semne, este recomandat sa te deplasezi de urgenta la spital:

  • Pierderea poftei de mancare
  • Greturi si varsaturi
  • Febra
  • Dureri de stomac
  • Respiratie cu miros de fructe sau lac de unghii

Hipoglicemia (glicemia scazuta)

Daca suferi de diabet zaharat, se poate intampla sa ai hipoglicemie. Acest lucru inseamna ca nivelul glicemiei este foarte scazut. De cele mai multe ori, hipoglicemia apare ca urmare a administrarii unei cantitati prea mari de insulina, dar poate aparea si daca sari peste o masa, faci exercitii fizice foarte intense sau bei alcool pe stomacul gol.

Simptomele hipoglicemiei includ:

  • Stare de iritabilitate
  • Transpiratie abundenta
  • Senzatie de slabiciune
  • Stare de confuzie, vorbire neclara si in cazuri mai grave, lesin
  • Senzatie constanta de foame
  • Greata si varsaturi

Hipoglicemia poate fi controlata prin consumul rapid de zahar. Daca apare lesinul, este necesara injectarea de urgenta a unui hormon numit glucagon, care creste glucoza din sange.

Hiperglicemia (glicemia crescuta)

In unele cazuri de diabet de tip 1, nivelul glicemiei poate deveni foarte ridicat, ceea ce inseamna ca ai hiperglicemie. Aceasta situatie apare deoarece nu exista suficienta insulina pentru a transporta glucoza din fluxul sanguin in celulele corpului.

Semnele hiperglicemiei sunt similare cu principalele simptome ale diabetului, dar de obicei sunt mai bruste si mai severe. Acestea sunt:

  • Sete extrem de puternica
  • Gura uscata
  • Vedere neclara
  • Stare de somnolenta
  • Nevoia de urinare frecventa

Daca nu este tratata, hiperglicemia poate duce la cetoacidoza diabetica. Aceasta este o afectiune grava in care corpul descompune grasimea si muschii pentru a face rost de energie. Cetoacidoza diabetica duce la acumularea de acizi in sange, provocand varsaturi, deshidratare, inconstienta si, intr-un final, chiar moarte.

Tratament

Este deosebit de important ca diabetul zaharat tip 1 sa fie diagnosticat si tratat cat mai devreme posibil. Altfel, aceasta boala poate pune viata pacientului in pericol. Desi nu poate fi vindecata 100%, ea poate fi tinuta sub control.

Tratamentul diabetului de tip 1 are ca scop mentinerea, pe cat posibil, a nivelului de glucoza din sange in limitele normale. Pentru acest lucru este esentiala monitorizarea constanta a glicemiei, injectarea insulinei zilnice si urmarea tratamentului medicamentos, daca este cazul. In acest fel, se previne aparitia complicatiilor si se poate trai o viata cat se poate de normala.

In cazul diabetului 1, injectiile regulate cu insulina sunt obligatorii pentru a supravietui. Un medic te va invata cum sa-ti faci aceste injectii singur si cum sa potrivesti insulina cu carbohidratii consumati, in asa fel incat glucoza sa fie mentinuta in valorile normale. In plus, va fi nevoie sa faci cat mai multa activitate fizica, sa te odihnesti mult si sa gasesti metode de relaxare.

De obicei, injectiile cu insulina sunt de mai multe feluri, fiecare combinatie functionand diferit. Unii pacienti necesita administrarea insulinei sub forma de perfuzie continua cu actiune rapida (terapie cu pompa). In acest caz, va fi nevoie de un dispozitiv mic care pompeaza in mod constant si controlat insulina in fluxul sanguin printr-un tub de plastic care este introdus sub piele cu un ac.

Exista si alternative la injectiile si pompele de insulina, dar nu sunt potrivite tututor pacientilor si sunt destul de rare. Acestea sunt:

  • transplant de celule insulare
  • transplant de pancreas (doar in centre de excelenta)

Regim alimentar

Regimul in diabetul zaharat de tip 1 este unul strict, bazat de alimente sanatoase si nutritive. Medicul nutritionist iti va stabili un plan alimentar care sa tina cont de nevoile tale specifice, inclusiv de schema de tratament medicamentos. In general, trebuie sa tii cont de urmatoarele sfaturi:

  • Alege alimente bogate in proteine slabe (carne de pui, branza tofu, nuci si seminte, peste, produse lactate degresate)
  • Consuma legume care nu contin amidon (broccoli, varza, kale, vinete)
  • Opteaza pentru cereale integrale (quinoa) si produse cu un continut bogat de acizi grasi (somon, macrou, ton, sardine)
  • Evita alimentele procesate, cele bogate in colesterol, grasimile saturate si bauturile cu mult zahar
  • Hidrateaza-te foarte mult

Medicul te va ajuta sa-ti cantaresti portiile si sa-ti masori indicele glicemic astfel incat sa pastrezi glicemia sub control.

In concluzie, daca ai fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1, este deosebit de important sa incepi un tratament cat mai repede posibil. Daca boala nu este tinuta sub control, pot aparea complicatii care iti pot pune viata in pericol.

Referinte:

https://www.diabetes.org/diabetes/type-1

https://www.cdc.gov/diabetes/basics/type1.html

https://www.webmd.com/diabetes/type-1-diabetes

Lasă un comentariu