Diabet copii: simptome, complicatii, tratament
Diagnosticul de diabet la copii poate fi coplesitor.
Cu toate acestea, daca te informezi corect despre aceasta boala cronica si respecti cu strictete sfaturile medicale, vei putea tine sub control afectiunea, iar copilul tau poate avea o viata cat se poate de normala. Afla in cele ce urmeaza TOT ce trebuie sa stii despre diabetul zaharat si cum il poti ajuta pe cel mic sa gestioneze mai usor boala.
Diabetul zaharat de tip 1 la copil
Diabetul de tip 1 este o afectiune autoimuna care apare de obicei in copilarie sau adolescenta.
Ea se caracterizeaza prin faptul ca pancreasul pacientului nu mai produce insulina, un hormon important al carui rol este de a transporta zaharul (glucoza) din sange in celulele corpului, pentru a produce energie. Fara insulina, nivelul glucozei din sange creste, ceea ce poate duce la aparitia unor probleme grave de sanatate.
Daca copilul tau a primit un diagnostic de diabet zaharat de tip 1, el va avea nevoie zilnic de injectii cu insulina pentru a supravietui. In plus, va fi necesara adoptarea unui regim alimentar sanatos, monitorizarea constanta a glicemiei, urmarirea carbohidratilor consumati si respectarea tratamentului medicamentos, daca este cazul. Pana in prezent, nu exista niciun remediu pentru diabetul de tip 1, insa afectiunea poate fi tinuta sub control.
Specialistii nu cunosc exact cauzele diabetului de tip 1. Se stie totusi ca, sistemul imunitar al organismului distruge celulele din pancreas care produc insulina. Oamenii de stiinta sunt de parere ca factorii de mediu joaca un rol important in acest proces.
Printre principalii factori de risc care pot favoriza aparitia diabetului la copiii mici sunt urmatorii:
- Infectii virale (cauzate de diversi virusi)
- Leziuni ale pancreasului (ca urmare a unor infectii, interventii chirurgicale sau accident)
- Factori genetici (totusi, nu toti copiii cu diabet zaharat de tip 1 au in familie rude de gradul 1 cu aceasta afectiune)
Diabetul zaharat de tip 2 la copil
Diabetul de tip 2 la copii este o afectiune cronica care afecteaza modul in care organismul copilului proceseaza zaharul (glucoza).
Fara tratament, nivelul glicemiei poate creste foarte mult, ceea ce poate duce la consecinte grave pe termen lung. Chiar daca, de obicei, diabetul de tip 2 apare mai frecvent la adulti, afectiunea se poate dezvolta la orice varsta, inclusiv la copii.
Principalele cauze care provoaca diabetul de tip 2 includ:
- Greutatea excesiva. Cu cat copiii au mai multe tesuturi grase (in special in jurul abdomenului), cu atat exista riscul ca celulele corpului sa devina mai rezistente la insulina.
- Inactivitatea creste riscul de diabet de tip 2. Exercitiile fizice ajuta organismul copilului sa foloseasca glucoza ca energie si fac celulele corpului sa fie mai receptive la insulina.
- Mostenirea genetica. Riscul copiilor de diabet de tip 2 creste dacă au un parinte sau frate cu aceasta afectiune.
- Greutatea la nastere, nasterea prematura si diabetul gestational. Toti acesti factori cresc riscul aparitiei diabetului.
Simptomele diabetului zaharat la copii
Simptome diabetul la copil
- Sete foarte mare
- Urinare frecventa (este posibil ca un copil care pana acum facea la toaleta sa ude patul noaptea)
- Senzatie constanta de foame (chiar si imediat dupa ce a mancat)
- Pierderea inexplicabila in greutate
- Oboseala si senzatia de slabiciune
- Stari de iritabilitate si schimbari bruste de comportament
- Respiratie cu miros de fructe
- Zone intunecate ale pielii. Inainte de aparitia diabetului de tip 2, anumite zone ale pielii (cea din jurul gatului sau la axile) incep sa se intunece.
In cazul diabetului de tip 1, simptomele apar brusc si pot fi severe, in timp ce semnele diabetului de tip 2 se dezvolta treptat si sunt mai usoare. Chiar daca diabetul de tip 2 este mai frecvent in cazul adultilor, ea poata parea la orice varsta, inclusiv la copii. De obicei, ea poate fi descoperita in urma unor analize pentru alte boli. Totusi, medicul poate recomanda testarea copiilor care au anumiti factori de risc (sunt supraponderali, au in familie membrii cu diabet zaharat tip 2, mamele lor au avut diabet in sarcina).
Complicatii diabetul zaharat
Diabetul poate afecta principalele organe din corpul copilului.
Din acest motiv, menținerea nivelului de zahar din sange in limitele normale este deosebit de importanta pentru a reduce riscul aparitiei unor complicatii grave de sanatate.
Complicatii intalnite la copii:
- Boli de inima si afectiuni ale vaselor de sange. Diabetul la copii creste riscul ingrosarii si ingustarii vaselor de sange, aparitia hipertensiunii arteriale si a accidentului vascular cerebral mai tarziu in viata.
- Leziuni ale nervilor. Excesul de zahar poate provoca rani ale peretilor vaselor de sange care hranesc nervii copilului tau. Acest lucru poate provoca in timp furnicaturi, amorteli, senzatia de arsuri sau chiar durere.
- Boli de rinichi. Diabetul zaharat poate deteriora vasele de sange care filtreaza deseurile, iar acest lucru poate duce la afectarea grava a rinichilor, inclusiv insuficienta renala.
- Probleme de vedere. Diabetul poate afecta retins, ceea ce poate cauza retinopatia diabetica.
- Diabetul poate duce la o densitate minerala osoasa mai mica decat cea normala, crescand riscul de osteoporoza in viata de adult.
Prevenirea si tratamentul diabetului de tip 1 si tip 2
Prevenire diabetul la copil
Pana in prezent, nu se cunoaste o modalitate de a preveni diabetul de tip 1. Cercetatorii incearca sa descopere un medicament care sa poata incetini dezvoltarea afectiunii sau care sa poata preveni distrugerea celulelor producatoare de insula din pancreas la copiii cu diabet tip 1.
Medicii pot detecta anticorpii asociati cu diabetul de tip 1 la copiii care prezinta un risc ridicat, insa nu pot impiedica dezvoltarea bolii. In plus, este important de stiut ca nu toti copiii care au acesti anticorpi vor dezvolta diabet de tip 1.
Tratament diabetul la copil
In momentul de fata, nu exista un tratament care sa vindece afectiunea, insa il poti ajuta pe copil tau sa previna complicatiile prin urmatoarele actiuni:
- Ajuta-l pe cel mic sa mentina un nivel normal al glicemiei cat mai mult posibil
- Spune-i copilului tau cat de importanta este o alimentatie sanatoasa si o activitate fizica regulata
- Fa-i injectiile cu insulina, esentiale in cazul diabetului de tip 1 si, daca medicul recomanda, in diabetul de tip 2
- Programeaza vizite regulate la medic, inclusiv pentru depistarea la timp a problemelor de vedere sau altor complicatii.
In ceea ce priveste prevenirea si tratamentul diabetului de tip 2, adoptarea unui stil de viata sanatos, cu o dieta bogata in alimente nutritive si o activitate fizica regulata pot ajuta la impiedicarea aparitiei bolii si tratarea sa. In unele cazuri de diabet tip 2, este necesara injectarea insulinei si medicamente orale care sa ajute la reglarea nivelului glicemiei.
In concluzie, daca copilul tau a primit un diagnostic de diabet, stilul vostru de viata va fi afectat. Va fi necesar sa inveti cum se face injectarea insulinei, va trebui sa-i oferi medicatia prescrisa de medic (daca este cazul) si va fi nevoie sa monitorizezi permanent nivelul glicemiei. Cu ajutor specializat, vei putea face toate acestea si astfel, copilul va putea avea o viata pe cat posibil de normala.
Referinte:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4413390/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4113115/
https://kidshealth.org/en/parents/type1.html