Analize diabet zaharat: cand trebuie sa faci testele?

 

analiza diabet

Analize diabet zaharat

Exista mai multe seturi de analize diabet pe care trebuie sa le faci pentru a diagnosticarea corecta a acestei boli.

Diabetul zaharat este o afectiune cronica caracterizata printr-un nivel ridicat al zaharului (glucoza) in sange.

Medicul iti va recomanda sa faci anumite teste de sange si urina pentru a determina cat de mare este glicemia. Pacientii cu diabet zaharat pot dezvolta sau nu simptome, asadar afla cum se poate depista la timp aceasta boala!

Diabetul zaharat de tip 1

Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna in care organismul se ataca singur.

Concret, sistemul imunitar ataca si distruge celulele din pancreas care produc insulina. Insulina este un hormon care permite glucozei sa patrunda in celulele corpului pentru a produce energie. Daca organismul ramane fara insulina, ramane prea mult zahar in sange, iar acest lucru poate crea probleme de sanatate deosebit de grave.

Persoanele cu diabet de tip 1 sunt insulino-dependente, ceea ce inseamna ca trebuie sa-si injecteze insulina in fiecare zi pentru a supravietui. De obicei, acest tip de diabet este mai rar si apare la copii si adulti tineri. Totusi, el se poate dezvolta la orice varsta.

Cauze diabetul zaharat

Nu se stie cauza exacta a aparitiei diabetului zaharat de tip 1, insa se presupune ca infectiile virale si leziunile pancreasului pot declansa aceasta boala. Simptomele diabetului de tip 1 apar brusc, pot fi severe si includ:

  • Sete excesiva
  • Urinare frecventa
  • Pierderea in greutate, inclusiv a masei musculare
  • Iritabilitate si alte modificari ale dispozitiei
  • Senzatie de oboseala si slabiciune
  • Vedere incetosata
  • Vindecarea lenta a ranilor si leziunilor
  • Infectii frecvente (gingivale, vaginale sau de piele)
  • Senzatii de mancarime la nivelul pielii si amorteli ale mainilor si picioarelor
  • In unele cazuri apar ametelile si senzatia de greata

Diabetul zaharat de tip 2

In diabetul de tip 2, fie pancreasul nu produce suficienta insulina, fie celulele din corpul pacientulu raspund slab la insulina si absorb mai putin zahar. Diabetul zaharat de tip 2 este mai frecvent la adulti, insa poate aparea la orice varsta. Aceasta boala se poate dezvolta din cauza unei combinatii de factori de risc, dintre care cei mai important sunt obezitatea si mostenirea genetica.

Simptomele diabetului zaharat de tip 2 sunt aceleasi cu cele de diabet de tipul 1, insa se pot dezvolta in timp. Exista persoane asimptomatice, care traiesc multi ani cu diabetul de tip 2, fara sa stie. De obicei, acestia descopera ca sunt bolnavi de diabet doar in momentul in care apar alte probleme de sanatate asociate (de vedere sau boli cardiace).

Diagnostic diabetul zaharat

Atat diabetul zaharat de tip 1, cat si cel de tip 2 sunt diagnosticate pe baza unor analize medicale de sange si urina. Testele de diagnostic includ:

Testul hemoglobinei glicate (A1C). Acest test de sange indica nivelul mediu al glucozei din sange din ultimele doua-trei luni. Mai exact, se masoara procentul de zahar atasat proteinei purtatoare de oxigen din celulele rosii din sange (hemoglobina). Iata care pot fi rezultatele:

  • Valorile sub 5,7% sunt considerate normale
  • Procentul intre 5.7-6.4% indica prezenta prediabetului.
  • Daca procentul de A1C este mai mare de 6,5% la doua teste separate, inseamna ca s-a instalat diabetul zaharat.

Testul aleatoriu de zahar din sange. In aces caz, se va lua o proba de sange la mai multe momente din zi si se va verifica nivelul glicemiei din sange. Valorile sunt exprimate in miligrame pe decilitru (mg/dL) sau in milimoli pe litru (mmol/L). Rezultatele mai mari de 200 mg/dL (11,1 mmol/L) sugereaza prezenta diabetului zaharat.

Testul de toleranta orala la glucoza. Acesta masoara nivelul glicemiei inainte si dupa 2 ore dupa ce bei un lichid dulce. Rezultatele pot fi urmatoarele:

  • Sub 140 mg/dl sunt considerate valori normale
  • Intre 140-199 ml/dl indica prediabetul
  • Diagnosticarea diabetului zaharat se face daca rezultatul acestui test este mai mare sau egal cu 200 mg/dl.

Testul glucozei plasmatice. Acesta masoara nivelul glucozei din sange, pe nemancate, iar valorile sunt exprimate in mg/dl sau mmol/L, astfel:

  • Valorile considerate normale se incadreaza sub 100 mg/dL (5,6 mmol/L).
  • Intre 100-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/L) inseamna ca exista prediabet.
  • Valorile ce depasesc 126 mg/dL (7 mmol/L) la doua teste separate confirma preznta diabetului zaharat.

Daca ai primit diagnosticul de diabet, medicul iti va recomanda sa faci si alte analize pentru a verifica tipul de diabet de care suferi. Daca in laborator se va observa prezenta autoanticorpilor, inseamna ca ai diabet tip 1. In plus, se mai efectueaza un test de urina pentru a identifica prezenta cetonelor. Acestea sunt produse care se obtin din descompunerea grasimilor si care, de obicei, apar mai frecvent in diabetul de tip 1.

Cine ar trebui sa se testeze pentru diabetul zaharat?

Orice persoana care prezinta unul sau mai multe simptome de diabet, trebuie sa faca un set de analize medicale pentru a afla un diagnostic. Chiar daca simptomele nu sunt prezente, medicii recomanda testarea glicemiei pentru urmatoarele persoane cu risc ridicat:

  • Persoanele care sunt supraponderale sau obeze.
  • Adultii care au varsta peste 40 de ani.
  • Copiii peste 10 ani care au in familie rude gradul 1 cu diabet zaharat, care sunt supraponderali, au avut o greutate mica la nastere sau mama lor a avut diabet zaharat in timpul sarcinii. Daca rezultatul este negativ, se recomanda repetarea testelor la fiecare 3 ani.
  • Persoanele care au hipertensiune sa boli de inima.
  • Persoanel cu nigricans acanthosis, o afectiune a pielii care se manifesta prin eruptii cutanate intunecate in zona gatului sau axilei.
  • Femeile insarcinate intre 24-28 de saptamani. Acestea vor efectua testul de toleranta la glucoza deoarece diabetul poate aparea si in timpul sarcinii (diabet gestational), afectand sanatatea gravidei si a bebelusului.

Testarea permite diagnosticarea la timp a diabetului si luarea de masuri urgente pentru a preveni aparitia complicatiilor. Daca nu este tratat la timp, diabetul poate afecta grav organismul, existand un risc crescut de pierdere a vederii, dezvoltarea leziunilor nervilor, aparitia unui accident vascular cerebral, boli de rinichi sau de inima.

Tratament diabetul zaharat

Medicii vor stabili un plan de tratament pentru fiecare pacient in parte. Acesta depinde de:

  • Tipul de diabet de care sufera pacientul
  • Greutatea si afectiunile pe care le mai are persoana diagnosticata
  • Gravitatea bolii si alte particularitati speciale

Persoanele cu diabet de tip 1 vor necesita administrarea zilnica de insulina, in doze recomandate de medicul specialist. Pentru bolnavii de diabet de tip 2, este posibil sa fie nevoie de o serie de medicamente care ajuta la reglarea glicemiei si, in unele cazuri foarte rare, de insulina.

In plus, tratamentul pentru ambele tipuri de diabet mai consta si in:

  • Adoptarea unei diete sanatoase. Este nevoie de un regim alimentar cu un meniu zilnic care sa includa consumul alimentelor bogate in nutrienti si limitarea cantitatii de sare, zahar si grasimi nesanatoase. In plus, pacientii cu diabet trebuie sa aiba mese regulate, cu portii mici si sa se hidrateze foarte bine.
  • Un program regulat de exercitii fizice. Acestea ajuta la reducerea excesului ponderal si ajuta la reglarea nivelului glucozei din sange. Poti incepe cu mersul pe jos, iar apoi poti trece la alergare, mers pe bicicleta, inot sau alte activitati fizice moderate.

In concluzie, depistarea diabetului la timp este deosebit de importanta deoarece previne riscul aparitiei unor complicatii grave de sanatate, precum accident vascular cerebral sau boli de rinichi si inima. Diagnosticul de diabet zaharat tip 1 sau 2 se face pe baza unor analize medicale recomandate de un medic specialist.

Referinte:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/tests-diagnosis

 

Lasă un comentariu