Alimentatie diabet: alimente recomandate, alimente interzise
Pentru a tine boala sub control si pentru a evita complicatiile de sanatate, este esential sa ai o alimentatie pentru diabet sanatoasa. Totusi, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renunti definitiv la toate poftele tale culinare, ci este foarte important sa creezi o dieta echilibrata, bogata in alimente nutritive, cu portii mici si mese regulate. Afla CUM trebuie sa arate un regim alimentar pentru diabetul zaharat!
Regimul alimentar
Alimentatia in diabet este extrem de importanta.
Daca ai diabet zaharat de tip 1 sau tip 2, este nevoie sa fii atent la alegerea alimentelor pe care le consumi. Nu exista o dieta specifica pentru bolnavii de diabet, insa exista anumite recomandari nutritionale de care trebuie sa tii cont daca vrei sa mentii glicemia in limitele normale.
In special, trebuie sa limitezi cantitatea consumata de carbohidrati. Daca ai probleme cu greutatea (esti o persoana supraponderala sau obeza), va fi nevoie sa slabesti, astfel incat sa reduci riscul aparitiei unor probleme cardiovasculare grave sau altor complicatii asociate diabetului.
Pierderea a 5- 10% din greutatea totala te poate ajuta sa reduci nivelul zaharului din sange, tensiunea arteriala si colesterolul. In plus, daca slabesti si ai o dieta sanatoasa, iti vei schimba starea de spirit, vei avea mai multa energie si buna dispozitie. Studiile au aratat ca persoanele cu diabet zaharat au sanse mai mari sa dezvolte boli de inima, accident vascular cerebral si tulburari mintale, precum depresie.
Daca ai diabet de tip 1 sau tip 2, nu trebuie sa renunti la toate mancarurile preferate, ci este important sa ai o alimentatie sanatoasa. Acest lucru inseamna sa mananci mai multe alimente nutritive si sa limitezi consumul de alimente care iti pot dauna. Planul alimentar il vei stabili impreuna cu un medic nutritionist, insa sunt cateva recomandari generale pe care ar fi bine sa le iei in considerare. Afla in continuare ce trebuie sa faci!
Alimentatia diabetului – mananca mai multe:
- Grasimi sanatoase (nuci, ulei de masline, uleiuri de peste, avocado, seminte de in si de chia ).
- Fructe si legume (proaspete si colorate, legume fara amidon, fructe intregi in detrimentul sucurilor de fructe).
- Cereale integrale.
- Acizi grasi omega 3. Acestia se regasesc in carnea de peste (ton, macrou, somon, sardine)
- Proteine slabe si de inalta calitate (carne bio de pui sau curcan, oua, fasole, lactate cu continut scazut de grasimi si iaurt neindulcit).
- Alimente cu un continut ridicat de fibre (legume, fructe, tarate de grau)
Alimentatia diabetului – mananca mai putine:
- Alimente bogate in zahar, produse de patiserie, dulciuri, chipsuri, deserturi.
- Paine alba, cereale zaharate, paste rafinate sau orez.
- Carbohidrati, grasimi saturate si produsele care cobtin multe calorii.
- Alimente cu un un continut ridicat de sare.
Alimentatia diabetului – evita:
- Produsele de fast-food si mancarea procesata
- Bauturile carbogazoase, cu un continut mare de zahar
Monitorizarea indicelui glicemic
Alimentele cu indice glicemic (IG) ridicat cresc glicemia, in timp ce alimentele cu IG scazut au un efect foarte mic asupra zaharului din sange. In prezent exista tabele cu IG pentru fiecare tip de aliment, insa in principiu, daca ai o alimentatie sanatoasa si variata, vei reusi sa-ti pastrezi un IG scazut si sa tii sub control diabetul. In general, carbohidratii, dulciurile, produsele procesate si grasimile saturate au IG mare, in timp ce legumele (care nu contin amidon), fructele, cerealelele integrale si lactatele cu un continut scazut de grasimi au un IG mic.
Exemple de alimente cu IG mic: conopida, mazare verde, telina, varza, vinete, linte, praz, morcov crud, rosii, capsuni, caise,mere, pere proaspete, prune, struguri, grepfruit, ananas, kiwi, nuci, iaurt slab probiotic, paste din faina integrala sau paine de secara, carne de pui, fructele deshidratate (prune, caise, pere), migdale, seminte de floarea soarelui, quinoa, noodles din soia, ciocolata neagra
Exemple de alimente cu IG mediu: gris, dulceata cu zahar, banana, inghetata cu zahar, miere, stafide, mamaliga, porumb fiert, paine din faina integrala, pizza, cus-cus
Exemple de alimente cu IG mare: ciocolata, gogosi, produse de patiserie, fulgi de porumb, cartofi fierti, paine fara gluten, cartofi prajiti, popcorn, covrigi
Monitorizarea consumului de zahar
Adoptarea unei diete alimentare in diabetul de tip 1 sau tip 2 nu inseamna eliminarea completa a zaharului. Te poti bucura in continuare de o portie mica din desertul tau preferat, insa cu moderatie. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa reduci cantitatea de zahar pe care o consumi zilnic:
- Redu zaharul putin cate putin, pentru a da papilelor gustative timp sa se adapteze.
- Daca vrei desert la o masa, nu mai manca paine, orez sau paste la aceeasi masa. Consumul de dulciuri la o masa adauga carbohidrati in plus, asadar este nevoie sa reduci celelalte alimente bogate in carbohidrati.
- Adauga grasimi sanatoase la desert deoarece acestea incetinesc procesul digestiv, iar nivelul zaharului din sange nu creste la fel de repede. Cateva exemple de grasimi sanatoase sunt: unt de arahide, branza ricotta, lactate slabe sau nuci.
- Mananca dulciuri impreuna cu alte alimente sanatoase, nu ca o gustare de sine statatoare. Cand sunt consumate singure, dulciurile iti cresc glicemia.
Mananca regulat si pastreaza un jurnal alimentar
In regimul alimentar al diabetului nu trebuie sa fii foarte strict in numararea caloriilor si nici nu este necesar sa te infometezi. Daca respecti un program regulat de mese si tii un jurnal cu ceea ce mananci, vei putea tine diabetul zaharat sub control si-ti vei imbunatati calitatea vietii. Iata cateva sfaturi care iti vor fi utile:
- Planifica-ti mesele la ore regulate. In acest fel, organismul tau va fi capabil sa regleze glucoza din sange si iti va fi mai usor sa-ti pastrezi greutatea in limite rezonabile.
- Incepe-ti ziua cu un mic dejun bun. Introdu in meniul tau de dimineata cereale integrale, fructe si iaurt slab. Aceste alimente iti vor oferi energia de care ai nevoie zilnic, dar te vor ajuta sa mentii un nivel constant al glicemiei, ceea ce este crucial daca suferi de diabet zaharat.
- Opteaza pentru portii mici si dese.
- Pastreaza constant aportul de calorii. Nu exagera la o masa si nu sari peste mese.
- Pastreaza un jurnal alimentar. Acesta te va ajuta sa identifici zonele cu probleme si va creste gradul de constientizare a ceea ce mananci.
Daca ai fost diagnosticat cu diabet zaharat, un medic iti va recomanda, pe langa alimentatia sanatoasa, sa faci si mai multa activitate fizica. Exercitiile te pot ajuta sa-ti controlezi greutatea si iti pot imbunatati sensibilitatea la insulina. Poti merge pe jos, pe bicicleta, poti incerca aerobicul, inotul sau orice alta activitate de intensitate moderata. In acest fel iti vei putea reduce nivelul glicemiei si vei reduce riscul aparitiei unor complicatii grave de sanatate care sunt de obicei asociate cu diabetul zaharat.
In concluzie, pentru a mentine nivelul glucozei in limite normale, este deosebit de important sa adopti un stil de viata sanatos. Acest lucru inseamna, printre altele, sa-ti schimbi obiceiurile alimentare. Diabetul zaharat este o afectiune cronica, care iti poate crea probleme grave de sanatate, insa daca reusesti sa-l gestionezi corect, vei avea o viata calitativa.
Referinte:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0939475316303295
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21700013/?log$=activity
https://www.medicinenet.com/diabetic_diet/article.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798143/